Érdekes Fehérvár

Megújult a Szent Imre Iskola

2021. május 28. - Rolf Singer

Példaszerűen sikerült a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda főépületének renoválása, bővítése és korszerűsítése - a Budai út és a Várkörút sarkán álló, "Horthybarokk" iskolaépület két év alatt mintegy 1,85 milliárd forintból újult meg.

dsc_1452_7ezajo.jpg

A most felújított iskolaépületet eredetileg a Ferenc József Nőnevelő Intézet számára építették 1926-27-ben, mert a Szatmári Irgalmas Nővérek irányítása alatt működő leányiskola kinőtte régi, Megyeház téri épületét (mely ma a Megyei Levéltáré). Az L alakú, neobarokk palota - melynek különlegessége a jellegzetes "térhomorulat" a két, egymással tompa szöget bezáró épületszárny találkozásánál - dr. Fábián Gáspár és Molnár Tibor munkája. Egyébként az eredeti elképzelések szerint a régi épülettel szomszédos Zuber-ház helyén épült volna fel az új iskola, de Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter személyes látogatásakor alkalmasabbnak találta a Zita királyné útja melletti Zsigray-féle saroktelket (emiatt természetesen új terveket kellett készíteni).

dsc_1510_1xwe-horz2.jpg

A II. világháborúban megsérült, de 1946-ban helyreállították. 1948-ban államosították, ezt követően általános iskolaként funkcionált tovább. 1959-ig Bajcsy-Zsilinszky Téri Általános Iskolának hívták, ekkor felvette Petőfi Sándor nevét -  a híres költő mellszobra (melynek alkotója Turáni Kovács Imre) viszont csak 1961 óta díszíti a bejárat előtti kis terecskét (eredetileg a Jáky iskolánál állították fel). 1995-ben azonban újra egyházi kezelésbe került az iskola, az új névadó ezúttal pedig a városunkban született Szent Imre herceg lett.

dsc_1523_4.jpg

Ami az utcafrontot illeti, igazán pompás látványt nyújt e lassan százéves műremek megújult főhomlokzata - noha én jobban örültem volna, ha a fehérnél izgalmasabb színt (is) kap.

dsc_1401_1x.jpg

A homlokzat renoválása mellett megtörtént a teljes tetőzet újjáépítése is, mely során egy új szinttel bővült az épület. Ezenkívül még egy szinteltolásos közösségi termet, valamint egy liftes lépcsőházat is kialakítottak, de a leghangsúlyosabb változás kétségkívül az üvegfalú függőfolyosó, mely a Szent István téri óvodaépülettel (azaz az egykori Zlinszky-házzal) köti össze az iskolát. Figyelemreméltó és becsülendő, hogy úgy sikerült bővíteni a korábban helyhiánnyal küszködő iskola épületét, hogy közben nem veszítettek hasznos területet, a főhomlokzat pedig változatlan maradt - mindez Kovács Krisztina és Ács Miklós építészek munkáját dicséri.

Forrásaim:

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr616571222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása