Érdekes Fehérvár

56-os emlékeink

2021. október 23. - Rolf Singer

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából összegyűjtöttem városunk 56-os emlékműveit.

dsc_0239_3sx.jpg

Talán nem sokan tudják, de az esemény legelső fehérvári emlékőrzője egy feszület. A meglehetősen furcsa, "görcsberándult keresztnek" is csúfolt faszobrot 1992-ben helyezték el a Szent István-székesegyház oldalfalán. Alkotója a móri Nagy Benedek, akinek rengeteg műalkotást köszönhet a város (pl.: Gyóni Géza és ifj. Ocskay Gábor szobra).

dsc_0966_1.jpg

Egy évvel később emléktáblát avattak azon a helyen, ahol hat fiatal is életét vesztette az 1956-os események során. A márványtábla, melyet Székely János Jenő készített, a Szabó-palota falán látható. Ez az épület volt anno az ÁVH székháza, és az itt összegyűlt tömegre nyitott sortüzet egy az orosz lakók védelmére kirendelt szovjet páncélos október 24-én.

dsc_0845_2.jpg

dsc_0880_4.jpg

dsc_0923_3.jpg

Néhány évvel később az Öreghegy szélén is felállítottak egy az 1956-os évszámmal megjelölt fafaragványt, melyet Koczogh András készített, de továbbra sem volt igazán jelentős, nagyszabású 56-os emlékműve a városnak. 2000-ben a RÉV Szálló előtt kopjafát állítottak a sortűz áldozatainak emlékére, de akkor még Kiss Nagy András (ma már a közeli Csanádi Imre téren látható) bazaltbeton térplasztikája uralta a teret. Végül napra pontosan 15 éve leplezték le Lugossy Mária alkotását, mely sajnos csak méretét tekintve grandiózus. Ráadásul sok-sok éven át "működésképtelen" volt, de tegnap jártamban-keltemben arra lettem figyelmes, hogy újra van víz a medencében.

Forrásaim:

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr1416733044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása