Érdekes Fehérvár

Politika az utcán

2018. augusztus 07. - Rolf Singer

Már hónapok teltek el az áprilisi választás óta, és ha lassan is, de eltűntek a különböző pártok plakátjai és hatalmas hirdetései az utcákról. Ám a matricák és a graffitik többé-kevésbé megmaradtak.

kepesposztok3.jpg

A matricázás a kisebb pártok fegyvere: főleg, mert olcsó, mivel "nem kell" fizetni a kihelyezésért (felragasztásért). A Kétfarkú Kutya Párt tagjai és hívei voltak a legszorgalmasabbak és a legkreatívabbak ilyen téren: matricáik - melyeken a legnevetségesebb ígéretekkel humorizálnak - szinte mindenhol megtalálhatóak: falakon, oszlopokon, közlekedési táblákon... Persze az, hogy valaki mindenhol "csakúgy" otthagyja a ragacsát körülbelül akkora truváj, mint amikor egy kutyus (akár hány farka is van) majd' minden villanyoszlopot levizel. Szóval bármennyire is humorosak ezek a kis vignetták, túl sok van belőlük, és legtöbbször "értelmetlen helyeken" tűnnek fel. Azonban a Basa utcában találtam egy figyelemreméltó darabot: a cédula a kijelölt rakodóhelyet jelző táblán lévő figura molnárkocsijára került. Persze a KRESZ-táblákra tilos bármit is ragasztani, de talán ez túl jópofa megoldás ahhoz, hogy bárkit is felháborítson.

uj_mappa91.jpg

A pártgraffitik ritkábbak, de találtam ezekre is példát. Az egyik egy teljesen hétköznapi "szavazz ránk" típusú járdafirka, melyet a momentumosok fújtak a Felsővárosi Közösségi Ház ajtaja elé. A másik már picit érdekesebb. Az MKKP pár éve kezdte el festeni a járdákat a négyszín-tétel alkalmazásával, hogy ezzel is felhívják a figyelmet ezek felületének különösen rossz minőségére (no meg magukra). Fehérváron több helyen festettek, például a Lövölde utcában is, azonban itt néhány napja újraaszfaltoszták a színes részeket. Ami a vicces az egészben, hogy csakis azokat. Ugyanis a mi kutyapártijaink nem voltak túl szorgalmasak: a buszmegálló másik oldalán már nem lettek színesek a repedések által kirajzolt formák. És azok a repedések továbbra is ott éktelenkednek a Lövölde utca gyalogútján. Hát nem különös? Én azon a véleményen vagyok, hogy ez az egész egy kifejezetten jó ötlet volt a kutyásoktól, de úgy látszik, az önkormányzatot túlontúl zavarta a viccpárt efféle ténykedése és ennek eredménye, sokkal jobban, mint a város járdáinak szörnyűséges állapota. A történtek után elmentem a Budai úti street art-jukhoz, reménykedve, hogy még ott találom. A Seregélyesi úti kereszteződésnél ugyanis egy igen hosszú részt pingáltak ki az MKKP-sek, ráadásul itt a párt logója, egy kétfarkú kutyus is helyet kapott a flaszteren. Szerencsére ezt még nem érte utol sorsa, így meg tudtam örökíteni. De vajon meddig maradhat ez így?

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr9314164789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása