Érdekes Fehérvár

Grófok és bárók nyughelye Iszkaszentgyörgyön

2018. szeptember 08. - Rolf Singer

Nemrég látogatást tettem Iszkaszentgyörgy temetőjében, amelynek hátsó részét már birtokba vette a természet. Azonban a községnek nem csak egyetlen egy (érdekes) sírkertje van. A központtól nem messze, a dombon lévő katolikus templom mellett található a grófi sírboltkápolna és a cinterem. Idetemetkeztek anno a Bajzáthok, akiknek tulajdonában volt egykoron az iszkaszentgyörgyi kastély.

dscn7749_1.JPG

dscn7773.JPG

Az Amadé-kastély és a hozzá tartozó iszkaszentgyörgyi birtokok 1800-ban kerültek a Bajzáthok tulajdonába. A név a székesfehérváriak számára is ismerősen csenghet, hiszen a neves birtokos családnak a koronázó városban is volt rezidenciája: a Szent István téren található a - jelenleg sajnos eléggé rossz állapotban lévő - gyönyörű szép Bajzáth-ház. De térjünk vissza Iszkaszentgyörgyhöz, ahol a nemesek jelentős építkezésekbe fogtak az 1820-as években: többek között a kastély főszárnyának két végét bővítették oldalirányban, neoklasszicista stílusban. A sírboltkápolna földalatti sírboltját is ekkor, 1824-ben építtette Báró Bajzáth György királyi tanácsos, és később, pontosabban 1846-ban az építményt is ő emeltette fölé. A báró özvegye, szül. Berneki Bernreider Mária új boltozattal, tetővel, toronnyal, ajtóval, ablakokkal és díszítményekkel ellátva átalakíttatta az épületet, s így nyerte el 1871-ben a kápolna - amely örök nyughelyül szolgál a család több tagjának és azok hozzátartozóinak - a mai formáját.

dscn7764.JPG

dscn7785.JPG

iszka23.jpg

A Dózsa György utcán felsétálva (vagy feltekerve) először a nem is olyan régen felújított Szentháromság templomot, pontosabban annak apszisát pillanthatjuk meg. A templom mellett található a sírboltkápolna, ami sajnos már közel sincs olyan jó állapotban. A bejárat felett egy latin nyelvű szöveg olvasható: "Non habemus hic manentem civitatem". Ez tulajdonképpen egy bibliai idézet, a zsidókhoz írt levél 13. fejezetének 14. versének egy részlete, mely így szól magyarul: "Mert nincsen itt maradandó városunk". A kapu zárva van, azonban mivel nincs kerítés, így könnyen be lehet mászni a régi cinterem területére. Így is tettem, hogy az épület apszisát is jól szemügyre vehessem. Elölről nem látható, de a klasszicizáló homlokzatú, latin kereszt alaprajzú imaház egy jelenleg harang nélküli harangtoronnyal rendelkezik. Körülötte néhány öreg sír dülöngél borostyános fák között, talán a tehetősebb falusiak és a papok temetkezhettek a nemesi nyughely szomszédságába.

dscn7768.JPG

dscn7755.JPG

dscn7796.JPG

A régi, picike sírkert nagyon hangulatos, ide alkonyatkor érkeztem, így teljesen egyedül, a lenyugvó nap fényénél merenghettem el kicsit az öreg sírkövek között. Ezek sincsenek jó állapotban, sokukról hiányzik a kereszt, sőt találni "félsírköveket" is. Ez eléggé elszomorító, igazán kezdeni kéne valamit a kápolnával és az körülötte lévő temetővel. Persze az is lehet, hogy a hely egy esetleges felújítás és parkosítás után valamelyest elveszítené a varázsát. Mert bizony az most van neki.

iszka2.jpg

iszka22.jpg

dscn7815.JPG

De ne feledkezzünk meg a templomról sem. A görög kereszt alaprajzú épületet szintén Bajzáth György építtette valamikor 1830 és 1860 között. Nagyon valószínű, hogy előtte is állt ezen a helyen imaház, melyet még a Amadék emeltettek az 1700-as évek elején. A kápolnához hasonló klasszicista templomot még 2008 tájékán kezdték el felújítani, a renoválás pedig évekig folyt. Az épület ezalatt új tetőszerkezetet is kapott, ami azért volt nagyon fontos, mert a korábbi rendszeres beázások miatt a bent lévő festmények nagy mértékben megsérültek. Furcsa, de az oldalsó bejárat oszlopai valamiért kimaradtak a munkálatok során. Ennek ellenére és a kisebb hibáktól eltekintve egy nagyon szép épületet tekinthet meg, aki ellátogat ide, ahol egykoron bárókat és grófokat helyeztek örök nyugalomra.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr1914227857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Első mohikán 2018.09.09. 14:44:06

Alaposan utánajártál a témának, gratula! Ugye milyen megejtő botladozni azok között a kopott kövek között? Az embert szinte beszippantja a múlt.
Jó volt olvasni ezt is, köszönöm.

Egy újabb tipp; Iszkán járatosként talán hallottál a közelben -egykor állítólag a kastélyhoz tartozó parkerdőben- a természet által már visszafoglalt, bokrokkal, fákkal teljesen elnyomott régi -csak a nevében- "Római fürdőről"? Valaha meleg vizes forrásból táplálkozó medencék voltak a ligetes erdő közepén, szobrokkal díszítve. A bánya nyitása után ez a vízutánpótlás elapadt, a fürdő lepusztult, benőtte a gaz, köveit részben el is hordták. Gyerekkoromban -70-es, 80-as évek- még bringáztam arra, a sűrűben meg is találtuk. A helyiek bizonyára pontosan eligazítanak majd, emlékeim szerint a faluból Kincses felé kivezető úton, a gesztenyesornál kell letérni jobbra, mintegy folytatásaként az átellenben felfelé, a kastélytól vezető útnak.
Jó felfedezést!

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2018.09.09. 21:48:02

@Első mohikán: Köszi! Épp ma a kastélyt néztem meg, jó volt újra látni az épületet közelről. Még pont előtte olvastam, amit írtál, szóval az erdőbe is benéztem. Sok az elágazás, nem lesz egyszerű megtalálni a romokat, de legközelebb, amikor több időm lesz a keresésre, akkor majd újra nekivágok.

öreg baka nem rakéta 2018.09.09. 23:41:23

Szépen körbejártad a témát, Bennem az merült fel, hogy a temetőkben a százéves sírok hogy maradtak fennt, mert ma már 25 év után, ha nincs aki fizesse, "lapátra kerül" az elhunyt, de szerintem már nincs aki fizessen értük. Többségük nem műemlék.

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2018.09.11. 12:27:48

@öreg baka nem rakéta: Ez egy jó kérdés, sajnos nem tudom rá a választ. Iszkaszentgyörgyön a sírboltkápolna mellé már nyilván nem fognak temetni senkit, így "nincs szükség" az itteni sírhelyekre, és valószínűleg a község külterületén lévő temetőnek az erdővel benőtt részén sem fogják bántani a régi sírokat, hacsak egyben ki nem irtják a fákat is. Egyébként Székesfehérváron tudomásom szerint egyedül a szerb temetőben vannak műemléknek számító sírkövek. Azonban az ahhoz közeli Hosszú temetőben is nagyon sok régi sírt találni, hogy azokat folyamatosan megváltják-e vagy sem, azt nem tudom.
süti beállítások módosítása