Érdekes Fehérvár

A "rejtőzködő" szecessziós ház

2019. március 31. - Rolf Singer

A szecesszió korszaka igen rövid volt: a századforduló környékén kezdődött, és aztán az I. világháborúval véget is ért, ráadásul Székesfehérváron a harmincas-negyvenes években több szecessziós épületet is átalakítottak - mint például a Városház téri Deutsch-Deák Áruház és a Fő utcai Kereskedelmi Bank épületét, valamint a Bástya utca 11. szám alatt található lakóházat is - így az egykori koronázóvárosban is igen kevés számú képviselője maradt a stílusnak, ide sorolható a Pávás-ház, az Árpád Fürdő, a Jézus Szíve templom és az Oskola utca 12. alatti lakóház, valamint meg kell jegyezni a szecessziós díszítésű Postapalotát, a szecessziós elemekkel ötvözött historizáló bankpalotát a Táncsics Mihály utcában, de az épületek mellett egyébként néhány síremlék - úgy mint Szép Károly családi sírboltja a református temetőben és a Montskó család sírboltja a Hosszú temetőben - is az Art Noveau szellemében készült.

No, és van még egy szecessziós épülete Fehérvárnak, amit bizonyára kevesen ismernek: az Ady Endre utca 26. számú emeletes, manzárdtetős ház, amely homlokzatának legmívesebb részei a díszes, műkő keretezésű bejárati kapuzat és a kovácsoltvas erkélymellvéd.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr214729343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása