Érdekes Fehérvár

A falra festett strand

2019. november 07. - Rolf Singer

Minden fehérvári ismeri a Csitáry G. Emil Uszoda homlokzati falfestményeit, de kevesen tudják, kik is készítették ezeket a képeket. Nos, ugyan nevekkel én sem szolgálhatok, de nemrégiben tudomásomra jutott, hogyan is születtek ezek az alkotások.

dscn1210c.JPG

dscn1227.JPG

De még mielőtt a festményekről írnék, hadd ejtsek néhány szót a létesítményről történetéről. Az úgynevezett Sárréten felépített városi strand a Csitáry-éra legnagyobb beruházása volt. A streamline öltözőszárnyakat Molnár Tibor, az északi, novecento vendéglőt pedig Schmidl Ferenc tervezte. Sajnos az utóbbi épület a II. világháborúban megsemmisült - helyére épült jóval később, a nyolcvanas évek végén a Városi Uszoda acélszerkezetű épülete. Molnár Tibor - ki részt vett az étterem szerkezeti megoldásainak megtervezésében - így írt erről memoárjában: "Most már nem sajnálom a kedves-könnyed vendéglő épületének elpusztulását, melynek tervezésébe sok fiatalos bátorsággal alkottam akkor még nagyon újszerű dolgokat. Már nem kell sajnálnom, mert a helyében épülő fedett uszoda több hasznot hoz a lakosságnak."

jul4_006.jpg

jul4_040.jpg

jul4_051.jpg

jul4_049.jpg

"Kordában tartott graffiti"- a 2009-es fotókat Csutiné Schleer Erzsébet készítette.

Csutiné Schleer Erzsébet nemrégiben arra kért, hogy készítsek néhány fényképet Pordán Horváth Ferenc munkáiról. Miután végeztünk a fotózással a Garzonházban, beszélgetésünk során az építész megosztotta velem a közeli uszoda falfestésének történetét - elmondta, hogy anno igen sok gondot okoztak azok a graffitisek, akik rendre összefirkálták az uszoda és a strandépületek szépen karbantartott falait. 2009 környékén Ferenczy Géza igazgató ezt megelégelvén meginvitálta a fiatalokat egy beszélgetésre - a felek akkor egyességet kötöttek, miszerint a graffitisek festhetnek a falra (a festéket is biztosítja az uszoda), de csak komolyan és szépen, illetve természetesen csakis fürdőzés témájú alkotásokat készíthetnek. Így is történt, és az uszoda remek képei még ma is láthatók (anno a strand öltözőszárnyait is kidekorálták, de azok a graffitik a legutóbbi felújítás során eltűntek).

dscn3147.JPG

dscn3160.JPG

uszi.jpg

dscn3212.JPG

uszi1.jpg

A még meglévő, narancsos színvilágú festmények az uszoda főhomlokzatát díszítik, és mindkét oldalon a strand látható fürdőzőkkel, napozókkal, labdázókkal - a baloldali képen nők és lányok, a másikon férfiak és fiúk. A jeleneteket az álomképekre emlékeztetően elmosódó alakok jellemzik, azok mégis élettel teliek. Ami kifejezetten tetszik nekem, hogy a háttérben megjelennek a fehérvári strandfürdő jellegzetességei, azaz az íves árkádsorok. Sajnos az évek során némileg kifakultak a képek, illetve itt-ott megrongálódtak, és a következő homlokzati felújítás során nagy valószínűséggel eltüntetik majd a graffitiket - pedig remek példái annak, hogyan lehet feldobni unalmas, üres felületeket a lehető legegyszerűbben és leggazdaságosabban, alkotni vágyó fiatalok bevonásával. Így kellene megszépíteni például a Mártírok útja ronda zajvédőfalát is, de egyébként hasonló történt egy hosszú támfallal tavaly novemberben Sárkeresztesen, valamint a Mátyás körúti pozdorjakerítéssel idén májusban a Kortárs Képregény Fesztivál alkalmával.

Ezúttal is köszönettel tartozom Csutiné Schleer Erzsébetnek.

Egyéb forrásaim:

  • Csutiné Schleer Erzsébet: Kulturális örökségvédelmi hatástanulmány. Felsőváros. (2010)
  • Mérnökök Fejérben - 2011

 

UPDATE: Később kiderült, hogy a képek Nemes Márton és Gyuricza János alkotásai.

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr4015270792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tzl 2019.11.08. 09:40:48

Annyit pontosítanék, hogy nem az épületeket összetagelgető graffitisek készítették el a festést, hanem fiatal festőművészek. Tudom, mert az egyikük rokonom.
De ha belegondoltok, egy átlag tagelgető graffitis képtelen lenne ilyen munkára.
Érdemes lenne azt a mondatot kijavítani, hogy nem a rongálókkal űlt le megbeszélni az igazgató, hanem ezekkel a fiatal festő srácokkal.

Rolf Singer · http://erdekesfehervar.blog.hu/ 2019.11.08. 12:09:34

@Tzl: Csutiné Schleer Erzsébetnek a néhai Ferenczy Géza mesélte így a történetet. De szívesen fel venném a kapcsolatot ez ügyben a rokonoddal. Az e-mail címem: istvan102@freemail.hu
süti beállítások módosítása