Érdekes Fehérvár

Mi épül(t), mi újul(t) meg Fehérváron? - 2022

2022. június 22. - Rolf Singer

Ahogy tavaly, úgy idén is igen sok építkezés zajlott, illetve zajlik a városban. Most - a teljesség igénye nélkül - megmutatom, mi készült el a közelmúltban, és hol tartanak a még be nem fejezett projektek.

dsc_7865_7.jpg

dsc_7803_1.jpg

dsc_7898_1.jpg

dsc_7892_2.jpg

Március 18-án átadták a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületét, mely az Árpád-ház program keretében több mint 5 milliárd forintból újult meg. Az egykori rendház főhomlokzata most már hófehérben pompázik - így egyszerre harmonizál a hozzá kapcsolódó Nepomuki Szent János-templommal, de egyértelműen el is válik tőle. Természetesen az épület falán lévő míves emléktáblákat is restaurálták (és épp a napokban elkezdődött a Mátyás-emlékmű megtisztítása). Fontos változás, hogy az egykori gazdasági udvar beépítésével egy új, 620 négyzetméteres és mintegy 8 méter belmagasságú előcsarnokkal bővült a múzeum.

A barokk épületet a jezsuiták építették 1744 és 1763 között Paul Hatzinger linzi kőművesmester tervei alapján. A rend 1773-as feloszlatása után 1786-ig a pálosoké lett, majd a következő 27 évben katonai élelemraktár volt, a francia háborúk idején (1805-1809) pedig katonai kórházként szolgált. A városban ma is jelenlévő ciszterci rend 1813-ban kapta meg a rendházat a templommal egyetemben. A II. világháború után diákkollégiumnak foglalták le. Múzeumi kezelésbe "csak" 1978-ban került.

1900-ban ezen épület falára került Vörösmarty Mihály emléktáblája, noha a nagy költő alma mátere nem ebben az épületben működött. A díszes márványlapot ifj. Havranek Antal kőfaragómester készítette, míg a bronzból készült kisplasztika Kiss György szobrászművész munkája. Öt évvel később még két emléktáblát helyeztek el a főhomlokzaton: mind Ányos Pálé, mind Virág Benedeké Havranek-alkotás.

A tűzfalat (és a szomszédos ház homlokzatát) díszítő Mátyás-emlékművet 1990-ben az "igazságos" király halálának 500. évfordulója alkalmából készítette a híres-neves Melocco Miklós.

dsc_7748_3.jpg

dsc_7766_3ezajo.jpg

dsc_7778_7.jpg

Végéhez közelednek a munkálatok a Vörösmarty tér 12. szám alatt, az egykori műemlék lakóház rekonstrukciója tulajdonképpen már el is készült. Látványnak nem utolsó, de ne felejtsük el, hogy bizonyos statikai problémák miatt a földszintig vissza kellett bontani a régi épületet, tehát ez már voltaképp egy új ház, amely megtévesztésig hasonlít az eredetire. De nemcsak régi falait, "vadregényes" kertjét is elvesztette, ugyanis az ingatlant megvásároló magánbefektető egy tizenhét lakásos társasházat építtetett az épület egykori udvarán. De legalább az utcakép megmenekült. Valamit valamiért...

A téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős, romantikus lakóházat 1860 körül építették. Nem kizárt, hogy az egész romantikus házsort (a Vörösmarty tér 4-től kezdődően) a város híres építész-szülötte, Ybl Miklós tervezte, bár az Ybl összes című könyvben például csupán a középső három épület szerepel az "Ybl-dilemmák" fejezetben.

Az elmúlt évtizedekben olcsón bérelhető szociális bérlakásokként funkcionáltak az épület lakásai. Mivel a ház szerény bevételei nem tudták fedezni a szükséges karbantartások költségeit, állapota erősen leromlott. Statikai problémák miatt ki kellett üríteni, 2008-ra csupán egyetlen lakója maradt. Az önkormányzat - milliárdos forrás híján - végül az értékesítés mellett döntött.

dsc_7630_1.jpg

Minibölcsődévé alakul az egykori óvoda a Rákóczi utca 28. szám alatt. Tulajdonképpen a József Attila utcai Nyitnikék Bölcsőde költözik a 150 millió forintos beruházás keretében restaurált és korszerűsített épületbe, de az intézmény, mely július 1-jétől négy csoportszobával és 32 férőhellyel várja a gyermekeket, ezentúl - csakúgy mint a régi óvoda - Mancz János nevét viseli majd.

Mancz (valójában Mantz) János a Veszprém megyei Bakonynánán született 1818. augusztus 2-án. Nem folytatta serfőző édesapja mesterségét, hanem gazdatisztnek tanult. Miután megszerezte képesítését, gróf Waldstein János várpalotai uradalmán dolgozott tiszttartóként nem kevesebb, mint 33 esztendőn át. Nyugalomba vonulását követően, 1873-ban Székesfehérvárra költözött. A Malom utca 2. szám alatti házban élt feleségével, Mancz Jánosné Spiez Annával, egészen az asszony 1894. január 7-én bekövetkezett haláláig. A gyermektelen özvegy néhány nappal később - egészen pontosan január 27-én - végrendeletet írt, melyben többek között alapítványt tett egy kisdedóvoda felállítására.

A vízivárosi óvoda végül tíz évvel Mancz János halála után, 1906-ban Szenzenstein János kőművesmester vezetésével épült fel, és még ugyanebben az évben elkészült az - eredetileg jóval díszesebb - épület sarkán ma is látható portrédomborműves emléktábla is, mely egyébként ifj. Havranek Antal alkotása. 1971-ben a városrendezési tervek szerint le kellett volna bontani, ám a korszak nagy óvodai férőhely hiányának köszönhetően végül mégis meghagyták. A későbbiekben azonban többször is átalakították a környező lakótelepi építkezések miatt.

dsc_6049_1.jpg

dsc_8063_8ezajo.jpg

dsc_8058_3.jpg

dsc_8458_6.jpg

dsc_8478_2.jpg

Ugyancsak megfiatalodott az idén 20 éves Talentum Református Általános Iskola klasszicizáló főépülete, és emellett egy kétszintes, magastetős traktussal gyarapodott a város egyetlen protestáns oktatási intézménye. A korábban a tornaterem mögött álló egyszintes, lapostetős épületrész helyén felhúzott új szárnyat egy zárt közlekedőfolyosó köti össze a régi épülettel. A Székesfehérvár-Belvárosi Református Egyházközség mindehhez mintegy 201 millió forint kormányzati támogatást vehetett igénybe.

A Református Egyházközség 1869. november 21-én vásárolta meg a Széchenyi utcai Ravasz-féle házat iskola céljára. Az épület átalakítása után 1870 őszén kezdhette meg működését a kálvinisták kéttantermes elemi tanodája Székesfehérvári Református Elemi Népiskola néven. Közadakozásból 1885-re egy új, de ugyancsak egyszintes iskolaépület készült el a régi helyén. Az emeletráépítés ötlete először 1912-ben merült fel, azonban a világháború közbeszólt, és végül csak 1923-ban valósulhatott meg a bővítés. Sajnos a II. világháborúban az 1944 szeptember 10-ei bombázás során súlyos károkat szenvedett az iskola (és a mellette lévő templom is), ám 1947-ben újjáépítették.

1948-ban államosították az egyházi iskolákat, ezt követően egy ideig általános iskola (először Széchenyi utcai Állami Általános Iskola, majd Móricz Zsigmond Állami Általános Iskola néven), később kisegítő iskola, majd zenei általános iskola működött az épületében. Ugyan már nem sokkal a rendszerváltás után az 1990. március 18-ai presbiteri gyűlésen felvetődött az épület visszaigénylése, végül csak 2002-ben nyithatta meg kapuit újra református iskolaként.

dsc_8095_4.jpg

dsc_8112.jpg

dsc_8245.jpg

dsc_8144_1.jpg

A Szekfű Gyula utcában időközben teljesen megújult a 9. számú rendelőépület, de ezzel sajnos elvesztette novecentós jellegét. Kár érte! Egyébként 7 felnőtt háziorvosi, valamint 8 fogorvosi rendelőt alakítottak ki benne összesen 537 millió forintból.

A szomszédos Egészségházon, azaz a Tüdő-, Bőr-, és Nemibeteg-gondozó Intézet épületén még javában zajlanak a felújítási munkálatok, de a tetőzettel már elkészültek.

Az úgynevezett Egészségház 1941-ben készült el Kotsis Iván tervei alapján. A másik épület hasonló korú, de csak 1975 óta működik orvosi rendelőként.

dsc_7928_3x.jpg

Az ún. Eppinger-ház felújításáról sajnos nem találtam információkat, de - szemmel láthatóan -  (eleddig "csak") a homlokzat és a tetőzet újult meg. És úgy tűnik, fogászatként folytatja tovább életét.

A Várkörút és a Lakatos utca sarkán álló épületet Molnár Tibor tervezte Eppinger Ignác téglagyáros számára. Az 1934-ben felépült hatalmas villa az expresszív modern építészet gyöngyszeme. Az áramvonalas (streamline) stílusnak is nevezett irányzat az 1930-as évek elején jelent meg a magyar art deco építészetben, és a visszafogottság mellett a luxus óceánjárókat idéző elegánsan lekerekített sarkok jellemezték - nem véletlen, hogy e ház terasza is egy hajófedélzethez hasonlít. 1999-ben bank céljára némileg átépítették - ekkor alakították ki az ívesen átforduló sarokmegoldás jellegtelen bejáratát.

dsc_7943_2.jpg

dsc_7975_6uu.jpg

Nem sokára teljesen elkészül a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI új, az előzőnél jóval nagyobb (egészen pontosan 462 négyzetméteres) tornaterme. Emellett úgy tűnik, befejeződött a régi iskolaépület renoválásának első fázisa, mely a nyílászárók cseréjét és a Lövölde utcai traktus tetőterének beépítését foglalta magában. Mindezen munkálatok összesen 891 millió forintból valósulnak meg. A következő ütemben a homlokzatok felújítására, valamint a két iskolaépületet összekötő folyosó teljes tetőszerkezetének cseréjére kerül majd sor (minderre további 500 millió forint támogatást kap az intézmény).

A vasútállomással szemközti, L alakú, egyemeletes, tizenegy tengelyes, nyolc tantermes, sátortetős iskolaépületet 1942-43-ban építették a város második polgári fiúiskolája számára, az "iskolaépítő" Széll László tervei alapján - az építész joggal remélte, hogy a vasúton érkezőkre kellemesen fog hatni e - Schmidl Ferenc műszaki tanácsos szavaival élve - "szolid, tartós, jó és vidéki környezetbe illő szép" épület az állomásra néző, homorú homlokzatának novecentós ízű oszlopos árkádsorával. A munkálatokat Tóth Ferenc építőmester irányította. Sajnos időközben megnőttek a költségek a háborús viszonyok miatt, ám a kultuszminisztérium magára vállalta az áremelkedésből fakadó többletköltséget, így végül felépülhetett a (tavaly lebontott) tornaterem is, melynek padlásterében tantermeket, kézimunkatermet, ének- és zenetermet, ifjúsági könyvtárat, valamint cserkész szobát is kialakítottak. A tanítás 1943. november 3-án kezdődött meg hét osztályban, ekkor még Horthy Miklós kormányzó nevét viselte az intézmény, és végül lányok is járhattak ide, mivel a városnak nem volt állami lánypolgárija. Az épület berendezését is Széll László tervezte, ám abból minden elpusztult, amikor az 1944. szeptember 19-ei harcok folyamán leégett az iskola.

Az újjáépítésben részt vettek a tanárok, a szülők és a diákok is. A helyreállítást követően általános iskolaként működött tovább. 1959-ben felépült egy nyolc tantermes, "szocmodern" (és eredetileg lapostetős) épületszárny, melyet Pordán H. Ferenc tervezett. A két építészeti korszakot egy lábakon álló, könnyed, üvegezett folyosó hidalja át.

1978-ban újabb tűzeset történt: kiégett a tornaterem, a lángok martalékává vált a teljes tetőszerkezet. Felmerült, hogy lapostetővel építik újjá, végül úgy döntöttek, hogy az eredeti formában állítják vissza, de a tetőtéri helyiségeket megszüntetik.

1996-ban összevonták a Béke Téri Általános Iskolát a Kodály Zoltán 12 évfolyamos Ének-Zenei, Művészeti Iskolával. Hogy egy helyen folyhasson az oktatás, újabb bővítésre volt szükség: a 2001-2002-es tanévben megtoldották egy emelettel a Pordán-féle épületet.

dsc_8540_1ezajo.jpg

dsc_8561_9.jpg

Nem tudni, pontosan mikor érnek véget a munkálatok a Kossuth utcában, de a homlokzattal voltaképpen már elkészültek. Előzetesen annyit lehetett tudni, hogy a tetőtér beépítésével nyolc új lakással gazdagodik a Széchenyi-palota. Időközben még azt is sikerült megtudnom Csutiné Schleer Erzsébettől, hogy Kovács Krisztina tervei alapján alakul át, újul meg az épület.

Széchenyi Viktor neoklasszicista magánpalotáját a város egyik legjelentősebb építésze, Say Ferenc tervezte 1900 körül. A gróf az emeleti helyiségeket átengedte a Vörösmarty Kör számára, amelynek tagjai az I. világháború után az egész épületet megvásárolták - a húszas évektől itt rendezték meg többek között a hagyományosan a báli szezon nyitányát jelentő Vörösmarty-bált. A II. világháború után művelődési ház lett belőle, amely később Pintér Károly munkásmozgalmi mártír nevét vette fel. Jelenleg irodaház és üzletközpont, valamint a Vörösmarty Társaság székháza. (Díszeitől minden bizonnyal még a múlt rendszerben fosztották meg.)

dsc_8366_3.jpg

A felújítások során olykor történnek balesetek és tűzesetek. A párizsi Notre Dame-hoz hasonlóan járt a Kaszap István utca legrégebbi épülete: június 13-án lángra kapott a tetőszerkezet miközben odabent építőmunkások dolgoztak, de szerencsére a tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tűzet. Az egykori művelődési ház új tulajdonosa a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola, és a tervek szerint a Székesfehérvári Balett Színház próbaterme, egy kávézó, valamint több iroda kap majd helyet benne.

A Kaszap István utcai historizáló ház a régi - elpusztult - vasútállomással egyidőben (tehát 1860 körül) épült. Eredetileg szimmetrikus főhomlokzattal rendelkezett, de a bal oldali szárny a II. világháborús bombázás során megsemmisült. Sok éven keresztül egészen 2018-ig ebben az épületben működött a MÁV kezelésében lévő Vörösmarty Mihály Művelődési Ház (egykori VOGE).

dsc_5882_4.jpg

Végül de nem utolsósorban essen néhány szó a Városháza felújításáról is, melyet az Önkormányzat 1 milliárd 180 millió forint uniós támogatással valósít meg. A tervek szerint év évégére a homlokzat és a tetőszerkezet is megújul, valamint megtörténik az épületegyüttes energetikai korszerűsítése. De minderről (illetve a baptista templomról is) majd később írok bővebben...

A város egyik legöregebb épülete, a Városháza - a nagyobb városokéhoz mérten kicsi - főépülete már évszázadok óta szolgálja Fehérvárt - a XV. században épült, mai formáját pedig a XVIII. század elején nyerte el. E barokk remekmű főhomlokzata 12 tengelyes, a keleti első tengelyében hangsúlyos, korinthoszi oszlopos, balkonos, díszes kapuval, melynek áttört, hullámtagos mellvédű erkélyét Iustitia istennő, az igazságosság és Prudentia istennő, az okosság posztamensre állított, allegorikus szobrai keretezik. Az erkélynyílás füles keretezésű, volutatagos, kőkeretes, egyenes záródású, törtívű szemöldökpárkányán egy koronát és kardot tartó sas látható, a szélein emberfejes vázákkal. A szobormunkákat Thomas Walch kismartoni kőfaragómester végezte 1717-ben, ám Iustitia figurája 1956-ban helyrehozhatatlanul megsérült - négy évvel később Szakál Ernő szobrászművész alkotásával pótolták. A helyhiány miatt már a XIX. század első felében felmerült egy új, nagyobb Városháza építésének lehetősége, melynek terveit 1840-ben el is készítette Ybl Miklós és Mader Ferenc párosa, ám ebből végül nem lett semmi. Később, az 1930-as években Kotsis Iván elképzelései szerint a főépület keleti homlokzatát (melyet a nyugatihoz hasonlóan hullámos oromzat zár le) és az akkor mindkét tűzfalas végén bővített Zichy-palotát függőfolyosóval kötötték össze. A kompozíció végül 1939-ben egészült ki Pátzay Pál lovasszobrával, melyet a művész elképzeléseivel (ő azt szerette volna, ha a Városház tér közepén állítják fel) ellentétben Schmidl Ferenc főépítész az épület mellé, az újonnan kialakított terasz sarkára, tengelyével az épületre merőlegesen helyezett el.

Forrásaim:

Rolf Singer

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesfehervar.blog.hu/api/trackback/id/tr1017855751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása